hamburger menu
email icon
Prihlásiť
19. sep. 2025 o 16:00
Ringier Media, kobieta.onet.pl

Jesenný recept, ktorý vás očarí. Neodolateľný tekvicový koláč s jemným cestom a vôňou škorice

placeholder
Tekvicový koláč, čo vás dostane po prvom kúsku. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: iStock

Tekvicový koláč je kráľom jesenných dezertov. Ak ste ho ešte neskúsili, teraz je ten správny čas. Tento jednoduchý recept zvládne každý a výsledok vás dostane. Pozor, mizne zo stola rýchlejšie, než ho stihnete nakrájať.

Lifestyle
19. sep. 2025 o 16:00
Jesenný recept, ktorý vás očarí. Neodolateľný tekvicový koláč s jemným cestom a vôňou škorice

Tekvicový koláč je kráľom jesenných dezertov. Ak ste ho ešte neskúsili, teraz je ten správny čas. Tento jednoduchý recept zvládne každý a výsledok vás dostane. Pozor, mizne zo stola rýchlejšie, než ho stihnete nakrájať.

Sezóna tekvíc je v plnom prúde a bola by škoda ju nevyužiť. Táto jesenná plodina je skvelým zdrojom vitamínu A a draslíka. Má nízky obsah kalórií a výborne sa hodí ako základ do sladkého pečiva.

Dnes pre vás máme jednoduchý recept na tekvicový koláč, ktorý si zamilujete. Jeho jemná, nadýchaná textúra a výnimočná chuť z neho robia dezert, ktorý sa na stole dlho neohreje. Skvele chutí so šálkou kávy alebo čierneho čaju, či už pre rodinu alebo hostí.

Ingrediencie sú nenáročné. Väčšinu z nich už možno máte doma, prípadne ich ľahko zoženiete v najbližšom obchode. Z tejto dávky pripravíte približne 20 porcií, pričom jedna má okolo 200 kalórií. Príprava vám zaberie asi hodinu a pol aj s pečením.

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice (cca 2 misky nastrúhanej dužiny)
  • 3 šálky pšeničnej múky
  • cca 230 ml repkového oleja
  • 160 g cukru
  • 3 vajcia
  • štipka škorice
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2,5 čajovej lyžičky vanilkového cukru
  • sušené ovocie podľa chuti (napr. hrozienka, vlašské orechy, brusnice)
  • maslo na vymastenie formy
  • strúhanka na vysypanie formy
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Tekvicu dôkladne umyte, ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a nastrúhajte najemno. Mali by ste získať približne dve misky nastrúhanej dužiny.

2. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.

3. Preosejte múku a sódu bikarbónu. Do rozšľahaných vajec pridajte olej, múku, škoricu a vanilkový cukor. Všetko premiešajte, kým nevznikne hladké a husté cesto.

4. Do cesta primiešajte nastrúhanú tekvicu a sušené ovocie podľa chuti. Jemne premiešajte, aby sa suroviny rovnomerne rozložili.

5. Formu na pečenie (ideálne bochníkovú) vymastite a vysypte strúhankou. Môžete použiť aj papier na pečenie.

6. Zmes rovnomerne rozotrite do formy a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte približne 50 minút.

7. Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Nakoniec ho posypte práškovým cukrom pre jemnú sladkosť a pekný vzhľad.

Tekvicový koláč je výborný sám o sebe, no ak chcete niečo extra, podávajte ho s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo domácou šľahačkou. Ide o ideálny jesenný dezert, či už na rodinné stretnutie, popoludnie s priateľmi alebo len tak, ku káve.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline