<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Lifestyle
03. Nov. 2025 o 17:00

ringier
Ringier Media, blick.ch

Vaša rodina si ich zamiluje: Ako pripraviť dokonalé lasagne

Tradičné talianske lasagne.
Tradičné talianske lasagne.freepik
Či už v zrýchlenej verzii, alebo podľa tradičného receptu, možnosti prípravy lasagní sú rozmanité. Prezradíme vám niekoľko dôležitých tipov, aby sa vám naozaj podarili.

Lasagne sú ideálnym jedlom na chladné dni, pretože sú teplé a sýte. Pre štyri osoby budete potrebovať:

  • 750 gramov bolonskej omáčky
  • okolo 10 plátkov lasagní
  • 200 gramov bešamelovej omáčky
  • 150 gramov parmezánu na posypanie
  • koreniny podľa chuti

Trpezlivosť pri bolonskej omáčke

Ak chcete staviť na domácu omáčku, pomôžu vám nasledujúce tipy. Bolonská omáčka nesmie byť v žiadnom prípade príliš tekutá, inak sa budú neskôr lasagne ťažko naberať. To sa dá dosiahnuť tým, že sa dlho varí, čiže redukuje. Stačí ju nechať vrieť, aby sa odparila prebytočná voda. Týmto spôsobom sa prirodzene zahustí aj bez pridaných prísad.

Na jej prípravu je najlepšie použiť zmes bravčového a hovädzieho mäsa. Bravčové mäso je zvyčajne o niečo mastnejšie, čo dodáva omáčke výraznejšiu chuť a viac šťavnatosti.

Ako dlho ju necháte vrieť, je na vás. Existujú recepty, ktoré si vystačia len s 10 minútami varenia. V zásade však platí, čím dlhšie, tým lepšie, preto mnohí domáci kuchári nechávajú bolonskú omáčku vrieť najmenej päť hodín. Dôvodom je, že mäso tak nielenže prevezme paradajkovú chuť a naopak, ale aj prípadné tuhé kúsky mäsa zmäknú a celá zmes bude jednotnejšia.

Lasagne ako ideálny nedeľný obed.
Lasagne ako ideálny nedeľný obed.Unsplash

Treba predvariť plátky lasagní?

Názory na to, či sa majú plátky lasagní pred použitím predvariť alebo nie, sa rôznia. Na jednej strane môže byť výsledné jedlo príliš suché, ak sa plátky vopred nepredvaria. Vtedy totiž nasajú tekutinu zo zvyšku ingrediencií. Plátky by však nemali byť ani príliš mäkké, inak sa lasagne na konci zmenia na tekutú kašu.

Obľúbenou metódou je preto blanšírovanie plátkov. Pred prípravou sa na niekoľko minút vložia do vriacej vody, nechajú sa odkvapkať a potom sa použijú. Okrem toho dnes mnohí výrobcovia produkujú aj plátky, ktoré nevyžadujú predváranie. Tie však musia byť v lasagniach bezpodmienečne úplne pokryté tekutinou.

Kto má dostatok času, môže si plátky vyrobiť aj sám. Na 250 gramov cesta zmiešajte dve čerstvé vajcia, 200 gramov múky, trochu soli a olivového oleja na hladké cesto. Ak nemáte strojček na cestoviny, jednoducho ich kúsok po kúsku vyvaľkajte čo najtenšie a najrovnomernejšie.

Príprava domácich cestovín je naozaj jednoduchá.
Príprava domácich cestovín je naozaj jednoduchá.Unsplash

Nebojte sa experimentovať

Existuje niekoľko trikov, ktoré odlíšia domáce lasagne od kupovaných. Napríklad pre lepšiu štruktúru môžete nahradiť mleté mäso nadrobno nakrájanými kockami hovädzieho mäsa.

Ak hľadáte trochu dymovej chuti, pridajte do zmesi mletého mäsa balíček kociek slaniny. A komu sa zdá bešamelová omáčka príliš nudná, môžete ju nahradiť krémovou hubovou omáčkou. Uistite sa však, aby nebola príliš osolená. O slanosť sa postarajú ostatné prísady lasagní.

Aj keď si budú teraz tí, ktorí sa v kuchyni radi pridržiavajú pôvodných receptov, trhať vlasy, na záver treba spomenúť aj nasledujúci variant: namiesto použitia len parmezánu môžete syr aj obmieňať. Ovplyvní to konečnú chuť aj konzistenciu jedla. Obzvlášť obľúbená je zmes mozzarelly a čerstvej ricotty. Lasagne budú vďaka tomu úžasne krémové.

Ušetrite čas pri omáčkach

Príprava dvoch omáčok je časovo veľmi náročná. Kto má preto k dispozícii menej času, jednoducho nahradí bolonskú omáčku hotovým variantom zo skla. Po kulinárskej stránke to síce nie je úplne štýlové, ale chutí to tiež dobre.

A hoci je bešamelová omáčka pripravená oveľa rýchlejšie, dá sa tiež nahradiť časovo úsporným produktom. Napríklad crème fraîche (francúzsky smotanový produkt s vyšším obsahom tuku, pozn. red.) je rovnako krémový a odolný voči vareniu.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;