hamburger menu
email icon
Prihlásiť
26. sep. 2025 o 20:00
Ringier Media, kobieta.onet.pl

Tento jesenný recept si zamilujete. Čokoládová torta s hruškami ako z francúzskej cukrárne

placeholder
Čokoládová torta s hruškami vás dostane na prvý pohľad aj chuť. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: iStock

Jeseň prináša kratšie dni a dlhšie večery, ktoré priam zvádzajú zostať doma s horúcim čajom a teplou dekou. Je to tiež čas hojného ovocia – šťavnatých hrušiek, jabĺk a sliviek, ktoré prinášajú do kuchyne vône jesene.

Lifestyle
26. sep. 2025 o 20:00
Tento jesenný recept si zamilujete. Čokoládová torta s hruškami ako z francúzskej cukrárne

Jeseň prináša kratšie dni a dlhšie večery, ktoré priam zvádzajú zostať doma s horúcim čajom a teplou dekou. Je to tiež čas hojného ovocia – šťavnatých hrušiek, jabĺk a sliviek, ktoré prinášajú do kuchyne vône jesene.

Medzi nimi majú hrušky výnimočné miesto. Ich jemná sladkosť sa dokonale spája s intenzívnou chuťou čokolády. Spolu vytvárajú neodolateľný základ pre dezert, ktorý je zároveň elegantný aj jednoduchý.

Táto čokoládová torta s celými hruškami kombinuje nadýchané, vláčne cesto s hlbokou chuťou kakaa a jemným ovocným srdcom. Upečené hrušky sa stanú nielen dekoráciou, ale aj chutným prekvapením. Po rozkrojení torta odhalí zlatisté ovocie ponorené do tmavého čokoládového cesta – efekt, ktorý očarí na prvý pohľad.

Ingrediencie:

  • 4 zrelé, ale pevné hrušky (stredne veľké)
  • 200 g horkej čokolády (min. 60 % kakaa)
  • 200 g masla
  • 150 g cukru
  • 4 vajcia
  • 200 g pšeničnej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 čajová lyžička škorice
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Hrušky ošúpte, nechajte stopky a spodok jemne zarovnajte, aby stáli vzpriamene.
  2. V hrnci roztopte maslo a nasekanú čokoládu, potom nechajte mierne vychladnúť.
  3. Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Postupne pridajte čokoládovo-maslovú zmes a premiešajte.
  4. Do cesta preosejte múku, prášok do pečiva, kakao, škoricu a štipku soli. Jemne zapracujte špachtľou.
  5. Formu na pečenie (napr. podlhovastú) vystelte papierom. Nalejte cesto a doň postavte hrušky stonkami nahor.
  6. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 50 – 55 minút. Skúšku robte špajdľou tak, aby ste ju nezapichli do ovocia.
  7. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom alebo prelejte čokoládovou polevou.

Táto torta je zosobnením jesene – jemná, aromatická a plná šarmu sezónneho ovocia. Jej príprava je prekvapivo jednoduchá, no výsledok pôsobí luxusne. Skvele sa hodí k šálke voňavej kávy alebo čaju a premení aj ten najdlhší jesenný večer na príjemný okamih plný tepla.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline