Na Slovensku sa neutíchajúcej popularite tešia tradičné a osvedčené strukoviny – hrach, fazuľa a šošovica. Za pozornosť však stojí aj edamame. Tento rastlinný hit je nie nadarmo prezývaný „strukom dlhovekosti“. Ako teda vplýva na organizmus a prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička natrvalo?
Čo to vlastne je?
Edamame sú jednoducho nedozreté sójové bôby. Môžeme ich často nájsť ukryté aj pod názvom „zelená sója“. Zrnká sú pevné, žiarivo zelené, mimoriadne výživné a tiež pomerne nízkokalorické.
Aké presne majú výhody? Obsahujú najmä vysoké množstvo cenných živín, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny a mnohých mikroelementov. Nájdete v nich:
- vápnik,
- železo,
- horčík,
- fosfor,
- draslík,
- foláty (kyselinu listovú),
- meď,
- vitamín K,
- tiamín,
- riboflavín.
Podľa odborníkov sa za týmito nenápadnými malými zrnkami ukrýva skutočná sila a bývajú nazývané strukmi dlhovekosti. Sú stálou súčasťou stravy Japoncov, ktorí sú známi pevným zdravím a nadpriemernou dĺžkou života. Obyvatelia z ostrova Okinawa sa dokonca veľmi často dožívajú viac ako 100 rokov a sú stále aktívni.
Vplyvy na organizmus
1. Môže znížiť cholesterol
Podľa vedcov má každodenná konzumácia rastlinných bielkovín veľmi priaznivý vplyv na zdravie srdca. Už 25 gramov tejto bielkoviny denne sa spája so znížením hladiny „zlého cholesterolu“ (LDL) o 3 – 4 %.
Edamame je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny, antioxidantov a vitamínov, ktoré pomáhajú udržiavať lipidy v tele pod kontrolou.
2. Reguluje hladinu cukru v krvi
Edamame je produkt, ktorý by sa mal objaviť v jedálničku ľudí s poruchami glykémie, pretože má veľmi nízky glykemický index. Táto strukovina má viac bielkovín a tukov ako sacharidov. Výhody prináša aj tým, ktorí bojujú s prediabetom a inzulínovou rezistenciou.
3. Dodáva množstvo bielkovín
Strukoviny, vrátane nedozretej sóje, sú skvelým rastlinným zdrojom proteínu. Dodávané bielkoviny sú navyše plnohodnotné, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.
4. Pozitívne vplýva na hustotu kostí
Produkty obsahujúce sójové bielkoviny majú ešte jednu veľmi užitočnú vlastnosť. Boli spojené so zníženým rizikom osteoporózy u žien v období menopauzy, pretože ich pravidelná konzumácia spomaľuje a znižuje stratu hustoty kostí.
5. Môže minimalizovať riziko vzniku rakoviny prostaty
Podľa vedcov môže byť pravidelná konzumácia sójových výrobkov spojená s nižším rizikom vzniku rakoviny prostaty. V tejto oblasti sú však potrebné ďalšie výskumy.
Edamame sa často objavuje v japonskej kuchyni ako príloha k mnohým jedlám alebo ako samostatný snack. Príprava strukov nie je náročná. Najčastejšie ich treba pri príprave jemne osoliť. Hodia sa do polievok, šalátov, omáčok a mnohých ďalších jedál. Edamame nájdete v obchodoch so zdravou výživou a v niektorých supermarketoch.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.